wind_park_article

Νέα

Fulgor, Όμιλος Ελληνικά Καλώδια: Έργο για τη διασύνδεση του αιολικού πάρκου στη νησίδα του Αγίου Γεωργίου


 

Το έργο της Fulgor A.E., θυγατρικής της  Ελληνικά Καλώδια, ύψους 36,4  εκ. ευρώ  με  την  Τέρνα Ενεργειακή  για  την  καλωδιακή  διασύνδεση  του  αιολικού  πάρκου  ισχύος  73,2 ΜW στη νησίδα του Αγίου Γεωργίου, στο θαλάσσιο χώρο νότια από το ακρωτήριο Σούνιο ξεκίνησε  το Σεπτέμβριο του 2015 με τη φόρτωση και την πόντιση του καλωδίου. Πιο συγκεκριμένα, η σύμβαση αφορά στην προμήθεια  37,4 χλμ υποβρυχίου καλωδίου υψηλής τάσης 150kV, την πόντιση  αυτού  σε βάθος έως 230 μέτρα, την προστασία του στο θαλάσσιο πυθμένα κατά μήκος της διαδρομής, καθώς  και  την  υλοποίηση  των  απαραίτητων  τερματισμών  και  συνδέσεων  με  το  υφιστάμενο  δίκτυο  υψηλής τάσης στο Λαύριο. Η ολοκλήρωσή του έργου αναμένεται να πραγματοποιηθεί εντός του 2015.
Η επένδυση της Τέρνα Ενεργειακή  συνολικού ύψους 150 εκ. ευρώ έχει πολλαπλά ενεργειακά και περιβαλλοντικά οφέλη, καθώς η ετήσια παραγόμενη ηλεκτρική ενέργεια του αιολικού πάρκου αντιστοιχεί στην κάλυψη των ενεργειακών αναγκών περισσοτέρων από 40.000 νοικοκυριών ετησίως, ενώ εκτιμάται ότι θα συνεισφέρει στην εξοικονόμηση άνω των 60.000 τόνων πετρελαίου και την αποφυγή άνω των 180.000 τόνων εκπεμπόμενων ρύπων ετησίως.
 
Τα υψηλής τεχνολογίας και προστιθέμενης αξίας καλώδια παράγονται από τον Όμιλο Cablel® Ελληνικά Καλώδια στις εγκαταστάσεις της θυγατρικής εταιρίας Fulgor στην Κόρινθο. Έχοντας ολοκληρώσει επενδύσεις ύψους άνω των 65 εκ. ευρώ, η Fulgor διαθέτει εγκαταστάσεις και εξοπλισμό τελευταίας τεχνολογίας που επιτρέπουν την παραγωγή υποβρυχίων καλωδίων σε μεγάλα συνεχή μήκη με ελάχιστο αριθμό εργοστασιακών συνδέσμων, επιτυγχάνοντας ταυτόχρονα σύντομους χρόνους παράδοσης.
 
Επιπρόσθετα, η εταιρία έχει ήδη κατασκευάσει περισσότερα από 950 χλμ υποβρύχιων καλωδίων ενεργείας μέσης τάσης έως 33 kV, καθώς και περισσότερα από 2.200 χλμ υποβρύχιων καλωδίων οπτικών ινών, ενώ έχει εγκαταστήσει – δρώντας ως ανάδοχος στο πλαίσιο έργων “με το κλειδί στο χέρι” – το μεγαλύτερο μέρος των υποβρυχίων καλωδίων ενεργείας και περί τα 1.000 χλμ υποβρυχίων καλωδίων οπτικών ινών.
 
Το σημαντικό αυτό έργο επιβεβαιώνει πως ο Όμιλος Cablel® Ελληνικά Καλώδια, ο οποίος έχει αναλάβει και το έργο Διασύνδεσης των Κυκλάδων, είναι ένας από τους ελάχιστους κορυφαίους προμηθευτές υποβρυχίων καλωδίων υψηλής τάσης παγκοσμίως, που διεκδικεί επάξια διεθνή έργα υψηλών απαιτήσεων. 
 
Σεπτέμβριος, 2015